четверг, 13 февраля 2020 г.


Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа».
Презентація програми та вироблення стратегії її іплементації в роботу школи.
 ЗОШ№5. м. Павлоград.Україна.
13 лютого 2020р. в загальноосвітній школі 1-3 ступенів №5 м.Павлограда відбувся науково- практичний семінар вчителів за темою "Вивчення та втілення в роботу школи Програми підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа».
Презентацію програми та практичні заняття "Workshop" стосовно змісту програми, громадянських компетентностей та демократичних принципів, дескрипторів та інструментів реалієації програми провели директор школи Ващенко Л.В. та заступник директора Кайтанюк С.М.

Ващенко Л.В. та Кайтанюк С.М. 28 січня в м Києві прийняли участь у Всеукраїнській  конференції відкриття 5 циклу програми «Демократична школа», де від імені школи виступили ініціаторами приєднання до  демократичної шкільної родини Місії програми «Демократична школа» в Україні. На даній конференції школа №5 м. Павлограда отримала Запрошення до участі у п’ятій хвилі Програми підтримки освітніх реформ в Україні “Демократична школа”. 
Директор Ващенко Л.В.повідомила що до демократичношкільної родини приєдналися ще 61 школа України. На конференції були присутні тренерки Програми, організаторська та експертна команди, представництво шкіл-випускниць минулих років. З вітальними промовами виступили заступниця міністра освіти і науки України Любомира Мандзій, виконавча директорка Європейського центру імені Вергеланда Ана Перона-Ф’єльстад, заступник голови місії Посольства Норвегії Фредрік Артур експертка Ради Європи та ЄВЦ Мажена Рафальська.
Директор школи розповіла історію створення Програми, ініціативи Європейських громадянських організацій, зокрема Європейського центра імені Вергеланда (м.Осло, Норвегія) – європейського експертного центру у сфері освіти для демократичного громадянства, прав людини та міжкультурного порозуміння, заснований Радою Європи та Норвегією у 2008 році з метою надання підтримки державам-членам Ради Європи у реалізації політики у згаданій сфері.
Центр пропонує цілу низку навчальних програм, ресурсів та заходів для освітян, тренерів, науковців, політиків та громадськості загалом які є доступними для усіх бажаючих осіб на безкоштовній основі.
Педагоги школи дослухалися до думки адміністрації про прийнятя участі у вступному тренінгу з демократичного розвитку школи на початку 2020 року, де 60 відібраних шкільних команд пройдуть вступний тренінг.. Після цього тренери Програми допоможуть школі здійснити оцінку потреб для демократичних змін, розробити й реалізувати шкільні проекти у 2020/2021 н.р., а також сприятимуть обміну досвідом між   школами різних регіонів України.
На шкільному семінарі  вчителі ознайомилися з загальними положеннями Програми, висловили думки, що дана Програма  сприяє зміні української школи, щоб на підставі запропонованих навчальнихпрограм та курсів, ресурсів підручників виховувати активних громадян, які поважають права людини.
Запропонували провести ряд семінарів, педагогічних рад та практичних занять з популяризації Програми серед учнів, батьківської громадськості. З цією метою школа №5 буде
залучати батьків до участі в навчально виховному процесі;
інтегруватиме школу та громаду мікрорайону в одне єдине; впроваджуватимо в школу принципи демократії і прав людини; допомагатимемо школі виховувати громадянина суспільства; школа планує долучатися до формування освітньої політики методами написання статей, публікацій, ведення блогів, залучення засобів преси і телебачення, пропозицій до Міністерство освіти та науки України в реформуванні освіти.
На думку педагогів, якісне вивччення та застосування положень
Програми дозволить розвивати культуру демократії в школі, навчати вчителів та адміністрацію школи новим підходам до демократичної організації навчально виховного процесу, залучати батьків до всього, що робить школа,поглиблюючи співпрацю між школою і громадою, налагоджуючи контакти між школами  з різних областейУкраїни. 
Підсумком семінару педагогів школи стало також і "Дерево очікуваних результатів" застосування Програми "Демократична школа", яка дає новий поштовх, натхнення та ініціативу в роботі всього педагогічного колективу.
Посилання:
Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа».
https://www.schools-for-democracy.org/

1 комментарий: