суббота, 31 мая 2014 г.

Школа мого життя.

Ващенко Любов Леонідівна
Директор Павлоградської загальноосвітньої школи
 І-ІІІ ступенів № 5
Дата народження: 11 березня 1960 р.
Загальний педагогічний стаж: 30 років
Стаж роботи на посаді директора закладу: 15 років
Педагогічне звання: учитель – методист, Відмінник освіти України.
Нагороди, відзнаки: Почесна грамота МОН України, грамоти головного управління освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації
Павлоградська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5 Павлоградської міської ради Дніпропетровської області.
Павлоградська ЗШ І-ІІІ ст. № 5 розпочала свою діяльність у 1981 році. З 1996 року має статус україномовної. З 2009 року є експериментальним навчальним закладом обласного рівня з проблеми: «Педагогіка життєтворчості як стратегічна основа розвитку сучасної освіти» за темою: «Створення системи самотворення особистості в умовах школи життєтворчості». Сьогодні школа налічує 859 учнів. Навчають учнів 52 досвідчених вчителя, з яких 26 мають вищу категорію, 13 – звання «Вчитель-методист», 11 - «Старший вчитель».

Школа № 5 – соціально відповідальна і націлена на подальше продовження навчання учнями. Педагогічний колектив убачає можливість виконання соціального замовлення через спеціалізацію освіти, профільне навчання, яке підкріплюється стійкою зацікавленістю учнів областю знань, до якої вони мають здібності. Ідучи в ногу з часом, 100% вчителів школи освоїли роботу з комп’ютерною технікою за програмою ІКТ та ІNTEL “Навчання для майбутнього” .
Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 5 – заклад високої корпоративної культури з усіма її зовнішніми й внутрішніми ознаками: емблема, девіз, гімн, прапор, традиції. Ніякий соціальний устрій, і особливо демократичний, не може бути надійним, якщо школа не є активним учасником його творення. Мета школи – створити систему самотворення особистості, яка здатна ефективно жити і діяти у відкритому демократичному суспільстві. Реалізація цієї мети відбувається через органи учнівського самоврядування. Школа має свою республіку «Райдужна», на чолі якої стоїть президент, а також символи: герб, прапор і гімн.

Школою підготовки учнів до самостійного життя, розвитку здібностей самостійно вирішувати проблеми є учнівське самоврядування. Учням надано право брати участь в організації шкільного життя, вносити свої корективи. Вони входять до складу методичних об’єднань вчителів, виступають на педрадах, разом з учителями приймають заліки у молодших школярів, входять до складу комісій при захисті рефератів, думки учнів ураховуються при підготовці до батьківських зборів.
Діяльність школи ґрунтується на засадах органічного поєднання національного і загальнолюдського. Домінантою виховного процесу є виховання в учнів патріотизму, а саме:
 -почуття любові до рідного краю, свого народу, держави, відповідальності за майбутнє;
-відкритістю до сприйняття різноманітних культур світу;
-освоєння духовних цінностей людства через формування гуманістичних відносин, свободу слова і справедливість, культуру спілкування, збереження природи.
Повернення до культури предків, коренів духовності – запорука щасливого буття на землі. А надбання козацької педагогіки – підґрунтя національного виховання. Козацькі звичаї та традиції спонукають підростаюче покоління до оберігання кращих історичних надбань нації й нагромадження їх для переосмислення підростаючим поколінням як умова справжнього життєстверджуючого національного прогресу. Ось тому неписані козацькі ідеали перебувають сьогодні в пам’яті, мовленні та традиційних дійствах народу. Одне з найбільших і найяскравіших шкільних свят є традиційні вечорниці, в яких беруть участь учні, вчителі, батьки, громадськість.
Одним із головних завдань школи життєтворчості – виховання творчої, всебічно розвиненої особистості. В сучасних умовах реформування життєдіяльності суспільства та модернізації системи освіти життя ставить особистість в умови, коли потрібно виявити творчість, соціальну компетентність, професійний розвиток. Школа перетворилася в сучасний життєтворчий і культуротворчий заклад. Виріс творчий колектив однодумців, який головною педагогічною метою вбачає розвиток особистості в процесі навчання та виховання, формування людини-творця.
Трансформація навчального закладу з режиму функціонування в режим розвитку - нелегкий шлях. Школа, запроваджуючи ідеї життєтворчості, прагне стати школою успіху, а школа успіху - це школа майбутнього.

Особливості навчального закладу:
· узагальнено досвід роботи та впроваджено систему учнівського самоврядування (учнівська республіка «Райдужна»);
· створена система роботи профільної і довузівської підготовки в освітньому окрузі школи;
· школа є опорною з предмету основи здоров’я, курсу «Людина і суспільство» для молодих спеціалістів, логопедичної служби;
· розроблено авторську програму факультативу «Громадянська освіта»;
· працює система соціально - психологічної служби;
· участь в експерименті по створенню школи життєтворчості з теми: «Створення системи самотворення особистості в умовах школи життєтворчості»;
· участь в експерименті профорієнтаційного курсу «Людина і світ професій»;
· школа - учасник обласного конкурсу «Модель комбінованої (внутрішкільної і зовнішньої) організації профільного навчання загальноосвітніх навчальних закладів І-ІІІ ступенів»;
· на базі закладу проведено обласний семінар начальників міських відділів освіти «Профільна та до вузівська підготовка в умовах загальноосвітньої середньої школи», міський семінар - практикум директорів загальноосвітніх шкіл «Управління навчальним закладом на особистісно орієнтованих державно-громадських засадах як шлях до модернізації навчально-виховного процесу»;
· діє шкільний музей народознавства «Світлиця»;
· створено ляльковий театр з постановкою п’єс українською, російською, англійською мовами;
· функціонує шкільний англомовний клуб.



Адреса навчального закладу:
51413, вул. Верстатобудівників, 5, м. Павлоград
Телефон/факс навчального закладу: (05632) 3-01-66; 3-10-86
E-mail: sc_5_pv.ukr.net


http://pavlograd-osvita.org/index.php?dn=info&pa=sch_5
http://sc_5_pv.dnepredu.com/

Комментариев нет:

Отправить комментарий