пятница, 8 декабря 2017 г.

Енергоефективні школи. Соціальний проект ДТЕК.
ЗШ№5 м. Павлоград. Україна.
Чисельні школи України стали учасниками Проекту ДТЕК «Енергоефективні школи», який реалізується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку» за фінансової підтримки компанії ДТЕК. 

Мета проекту ДТЕК 
 поступове виховання в українців навичок раціонального та відповідального споживання енергії. 
У рамках даного проекту директори шкіл м. Енергодар, Запорізької області 8 грудня відвідали школи м. Павлоград з метою вивчення досвіду роботи з дослідження та інформаційної кампанії з популяризації енергозбереження в школах нашого міста.
Гостинно зустріла гостей і школа №5. Урочистим вітанням, флешмобом з енергозбереження, інформаційною та концертною програмою, а також смачними, з традиційним логотипом ЗШ№5, пряниками.
Мета проекту
Виховання в учнів шкіл енергетично та екологічно грамотної поведінки і стилю життя, актуалізація проблеми раціонального використання енергетичних та інших ресурсів, залучення учнів до дій, спрямованих на зниження споживання ресурсів.
Вплив на доросле населення територій діяльності ДТЕК в питаннях економії енергетичних ресурсів та своєчасної сплати за них, шляхом надихання школярів на перенесення отриманих знань і навичок в сім’ї і використання їх у побуті.
Опис проекту
Методологічно програма побудована за принципом «програми дій». Вивчаючи проблеми теплопостачання і теплозбереження, що розглядаються на заняттях, учні поступово приходять до думки про необхідність дій для вирішення цих проблем. Програма стає стимулом підвищення відповідальності учнів
В рамках проекту учні проходять навчання за 2 курсами: “Основи енерггопостачання та енергозбереження”, 6-8 клас, “Абетка з основ житлово-комунального управління”, 9-10 клас.
Робочі програми і навчальні посібники курсів схвалені Міністерством освіти і науки України
Школярам на завершальному етапі пропонується самостійно розробити і здійснити план дій, спрямований на вирішення виявлених проблем теплопостачання та теплозбереження свого будинку, класу та школи
Школярам надається можливість пройти навчання оналйн через спецальний освітній портал ees.energyschool.org.ua, а також взяти участь в онлайн-грі “Розумний будинок”. Завдання гри “Розумний будинок”:
моделювання в класі реальних житлово-комунальних проблемних ситуацій, що виникають в багатоквартирному будинку;
оволодіння знаннями, навичками і вміннями, спрямованими на успішне вирішення цих проблем;
виховання в учнів мотивованого підходу до вирішення проблем, усвідомленого і грамотного з техніко-економічної та юридичної точок зору.
Ігрові завдання поєднуються з освоєнням тем навчального курсу. Змодельовані у грі ситуації стосуються проблем надання житлово-комунальних послуг водопостачання, водовідведення, опалення, електропостачання та економного споживання енергетичних та інших ресурсів; тарифів та оплати жителями за спожиті послуги, управління багатоквартирним будинком та підвищення його енергоефективності; благоустрою прибудинкової території; реалізації прав і обов’язків учасників житлово-комунальних відносин; добросусідства і безпеки проживання в будинку.

Партнери проекту. 
Науково-методичний комплекс курсу розроблений за підтримки USAID в рамках Проекту «Реформа міського теплозабезпечення в Україні»
Проект реалізується в партнерстві зі Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку»
Проект реалізується за підтримки міських і районних відділів освіти
В 2015 році проект отримав Гран-прі Всеукраїнського конкурсу “Кращі соціальні проекти України”, організованим за підтримки Міністерства соціальної політики.
Енергоефективна школа № 5 розповідає про свої досягнення.

16 лютого 2017 р. відбулось підведення підсумків роботи Павлоградської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 в рамках проекту ДТЕК «Енергоефективні школи».
З 2 грудня навчальний заклад бере участь у проекті ДТЕК «Енергоефективні школи : Нова генерація».
За цей період 367 учнів взяли участь у конкурсі плакатів «Збережемо енергію, збережемо планету», виготовили 103 вироби для прикрас ялинки, розмістили 127 оголошень в під’їздах будинків, створили 84 рекламних буклети. Також учнями школи 371 диктант та вирішили 400 задач на енергозберігаючу тематику.
У першій хвилі взяли участь ЗШ № 4 та Павлоградський міський ліцей (ПМЛ), у другій – ЗШ № 1 та ЗШ № 19. З 2016 року розпочато новий проект «Енергоефективні школи: нова генерація», в якому задіяні НВК № 2, ЗШ № 5,6,7,17. На реалізацію даного проекту із міського бюджету виділено 50,0 тис. грн. для призового фонду; у варіативну частину навчального плану додатково введено години факультативів з енергоефективності, які також фінансуються з міського бюджету (70,0 тис. грн.).

У 2015 році реалізовано проект по термомодернізації будівлі ЗШ № 5. 
Проведено капітальний ремонт фасаду з утепленням, заміною вікон, зовнішніх дверей і ламп освітлення на енергозберігаючі, влаштування автоматизованого індивідуального теплового пункту. Вартість проекту становить 5,4 млн. грн.
Посилання:
Павлоград. Офіційний сайт міста.
http://pavlogradmrada.dp.gov.ua/news/energoefektivna-shkola-5-rozpovidala-pro-svo%D1%97-dosyagnennya.html
Переможці програми. 20 черв. 2017
http://school7-pv.klasna.com/uk/news-397-2764/
Школа життєтворчості №5 м. Павлоград – нова модель навчального закладу XXI століття.  http://sc_5_pv.dnepredu.com/uk/site/educational-work.html
Енергоефективні школи: нова генераціяhttp://spp-dtek.com.ua/uk/projects/energy-efficient-schools/
РЕЗУЛЬТАТИ ПРОЕКТУ «ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІ ШКОЛИ» У ШКОЛАХ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ТА ЕНЕРГОДАРА (2012-2016н.р.)
http://spp-dtek.com.ua/wp-content/uploads/2015/05/Rezultaty-Dnipro-obl+Energ-final.pdf

Комментариев нет:

Отправить комментарий