воскресенье, 8 ноября 2020 г.

Як працювати над навчальним матеріалом на карантині.

09.11. 2020.
Сизько В.С.
Учитель Англійської мови.
Шановні учні, батьки!
Ми працюємо з вами над виконанням програми навчання з англійської мови, як правило за підручником. Підручники з 5 по 11 класи є системними. Це означає, що підручник для кожного класу охоплює певну частину навчальної програми для даного класу та кожен наступний підручник подає навчальгий матеріал на більш складному рівні.
Наприклад, підручник для 5 класу включає в собі та навчає учнів елементарним правилам граматики, певному об'ємі словникового запасу (лексика), невеличких текстів з даною лексикою, вправ до текстів, які контролюють як учень вивчає та засвоює навчальний матеріал. 
   Підручник же, наприклад для 9 класу, охоплює навчальний матеріал попередніх 5- 8 класів, але вже на більш складному рівні: граматики, лексики, великих по обєму текстів та різного виду вправ- тестів, які також контролюють засвоєння навчального матеріалу.
   Характерною особливістю курсу (підручників) вивчення англійської мови у 5-9 класах є спадкоємність в подачі навчального матеріалу. Це означає, що учень може гарно виконувати завдання для 9 класу за умови гарного засвоєння навчального матеріалу попередніх класів. А успішна здача тестів ЗНО в кінці 11 класу залежить, перш за все, від успішного засвоєння навчального матеріалу всіх попередніх класів.
   Не секрет, що багато учнів займаються з репетиторами. А гарний репетитор не той, хто виконує домашні завдання на уроки, але усуває прогалини у вивченні навчального матеріалу відповідного класу.
   Тепер про укладання підручників (структура і зміст підручника). Із змістом і структурою підручника ми з вами ознайомилися на початку навчального року. Зазвичай це третя чи четверта сторінка. Коли ви відкриваєте сторінку Зміст- Contents, ви бачите зміст підручника, де вказані Загальні Теми- Units. Дані теми вміщують у собі Уроки- підтеми- Lessons, які в свою чергу включають безпосередню кількість уроків, розраховані на вивчення відповідної теми і вміщують в собі різні види навчальної роботи- як-то вивчення лексики, граматики, текстів для читання, контрольних вправ та інше. І лише успішне засвоєння всього цього навчального матеріалу забезпечує гарні знання на кожному етапі (класу) навчання. 
   Батьки, які також є учасниками навчально- виховного процесу у школі, повинні чітко розуміти які цілі і завдання ставить програма перед їх дитиною та контролювати настільки якісно їх дитина засвоює навчальний матеріал того, чи іншого класу.
   Що ж стосується самого вивчення навчального матеріалу за Темами- Units на дистанційному навчанні, то ми повинні тепер сконцетрувати більше уваги на самостійній роботі кожного учня, при безпосередньому керівництві учителя. У нас є навчальна платформа Google Class з набором різних видів навчальних програм. Я не буду зосереджувати вашу увагу на них, так як ми вже працювали з цим програмним забезпеченням і воно гарно представлено на сторінках Інтернету.
   Єдине, на що потрібно звернути увагу, це чітке і своєчасне виконання завдань учнями.
Особисто я буду проводити навчальні уроки в Google Class за шкільним розкладом, щоб не було перевантаження учнів та співпадання уроків і виконання завдань учнями з інших предметів. Якщо в класі за розкладом 2 уроки на тиждень, то і завдань потрібно дозувати і виконати лише на два уроки. По кожному класу я буду публікувати план уроку, розрахований на 45 хвилин самостійної роботи а учні повинні виконувати завдання, які надає вчитель. Так як навчання у школі передбачає від 5 до 6 уроків на день, то і учитель і учні мають витрачати час з 8 до 14 години дистанційної роботи з предметів шкільного циклу. Лише за таких умов можна гарно засвоїти навчальний матеріал. Потрібно працювати системно.
   Що ж стосується роботи вчителя, ви повинні розуміти, що вчитель повинен скласти поурочний план, підібрати або скласти відповідний навчальний матеріал, виставити все це в Google Class не менш, ніж для 5-6 класів на день, перевірити не менш, як 84 роботи учнів на день- англійська мова, а математика, мови- до 150 робіт учнів на день. Оцінити всі роботи, виставити оцінки учням в електронному журналі, та направити свої коментарі, зауваження до робіт учнів. Все це займає до 14-16, а то і більше годин роботи вчителя при звичайному режимі роботи 8-10 годин на день. 
      Що стосується оцінювання учнів. Зазвичай на уроці вчитель виставляє учневі комплексну оцінку. Вона включає роботу учня з читання, виконання письмової вправи, відповіді домашнього завдання, інше. На одному уроці англійської мови, в звичайному режимі роботи, учитель може якісно опитати і виставити оцінку 5-7 учням з 14 (поділ класу на групи). Сам урок має чітку структуру: вступ, опитування домашнього завдання, пояснення нового і його опрацювання, виставлення оцінки, повідомлення і її аргументація, повідомлення і пояснення домашнього завдання.
   При дистанційному ж навчанні навантаження на вчителя значно зростає. Учитель буде оцінювати всіх учнів за віртуальний урок. В більшості це письмові роботи, тести, письмові вправи з підручника, які направлені учнем та повідомляти йому/ їй оцінку. Проводити відеоконференції та оцінювати усне мовлення, читання англомовного тексту. Учень має вести зошит, словник і виконувати відповідні завдання в них. Фотографувати і направляти вчителю виконані роботи. При звичайному навчанні тематична оцінка може виставлятися не менш як з трьох оцінок, отриманих за період вивчення теми, та контрольних видів навчальних вправ. При дистанційному ж навчанні кількість оцінок значно зростає. При звичайному навчанні перевірка зошитів і письмових робіт окремиих учнів і всього класу відбувається вибірково протягом місяця. При дистанційному- перевіряються роботи всіх учнів одночасно, і повідомляється оцінка та її аргументація.   
    Шановні учні і батьки, успішне виконання навчальних програм з англійської мови на карантині, залежить, перш за все від нашого спільного взаєморозуміння, наполегливої праці як учнів так і вчителя. Всім бажаю гарного здоров’я, наполегливої праці. Успішного навчання.

Комментариев нет:

Отправить комментарий