суббота, 19 апреля 2014 г.

Оксана Карпюк.
Підручник англійської мови для першого класу.
ТзОВ «Видавництво “Астон”,2012

Аналіз навчального та науково-методичного апарату підручника       англійської мови для першого класу

 Сизько В.С., учитель англійської мови
Павлоградської ЗШ І-ІІІ ступенів № 5
Рекомендую свою авторскую Программу
"Английский язык для дошкольников и детей младшего школьного возраста".
http://happyschoollife01.blogspot.com/2013/06/blog-post.html                                                     1.Зміст.
1.1.Даний підручник відповідає чинній програмі з англійської мови та загальноєвропейським рекомендаціям з мовної освіти.
1.2.Підручник враховує вікові особливості  учнів першого класу. Зміст  і мова підручника доступні для розуміння та засвоєння учнями даного класу. Він передбачає позитивне сприймання навчального матеріалу, викликає позитивну мотивацію до його вивчення. Зміст підручника тісно пов'язаний  з повсякденними життєвими ситуаціями дитини молодшого шкільного віку.
1.3.Наукове викладання матеріалу  враховує особливості психології  дитини молодшого шкільного віку. Навчальний матеріал сприймається та інтерпретується учнями через перцептивний апарат ( слухання, споглядання, промовляння, моторне відтворення зорового сприйняття лексики в зошиті для письма). Розвиває механізм уваги, довгострокову пам'ять пов’язану з асоціаціями повсякденного життя дитини. Тематичне викладення матеріалу (6 тем) передбачає практичну класифікацію об’єктів: лексика по темам -  (іменники) та події (основні дієслова повністю описують елементарну  діяльність учня першого класу).
1.4.Навчальний матеріал (контекст) створює та формує наміри учня вступити в спілкування іноземною мовою, формує напрям думки: емоції, почуття, смисл та враження, перебіг думок, наявних у свідомості кожного окремо взятого учня. Контекст направлений на позитивне сприйняття світу та оточуючого середовища та враховує стан розуму першокласника (втома, збудження, зосередження тощо). Ментальний або розумовий контекст підручника, його інформаційний зміст формують ключові та предметні компетенції учнів першого класу.
1.5.Автором підручника передбачено використання  в процесі навчання  інноваційних педагогічних та комунікативних інформаційних технологій. Хоча підручник і є основним компонентом навчально-методичного комплекту, передбачає використання комунікативно-ігрової методики, навчальний процес та учні в цілому не забезпечені аудіовізуальним супроводом ( CD диски, аудіокасети тощо.) навчального процесу. Тому вчитель може рекомендувати учням, їх батькам  використовувати як в класі, так і дома широкий спектр навчальних програм з англійської мови в мережі Інтернет.
1.6.Автор підручника врахував оптимальність розподілу навчального поурочного матеріалу відповідно до норм навчального часу та рекомендацій психологів відносно перевантаження учнів.
1.7.Підручник відповідає принципам системності наступності і логічної послідовності викладу матеріалу. Кожна тема може вивчатися як окремий модуль, незалежно одна від одної. Це створює можливість самовивчення навчального матеріалу, його засвоєння, особливо для учнів, які пропустили уроки з тих чи інших причин.
1.8.Ілюстративний матеріал та його доцільність, дизайн, розмір сторінок та комп’ютерна верстка заслуговують уваги. Художнє оформлення яскраве, образне, правдиве до життя та оточення учня. Близьке до його буденного життя в українському середовищі.
1.9.Образність та виразність мови для посилення емоційного впливу навчального тексту цілковито залежить від особистих даних вчителя: голосу, манери говорити, ставлення до учнів, культури поведінки.

                                                2. Методичний апарат

2.1.Система  побудови підручника, включеного навчального матеріалу, система завдань та очікувані результати відповідають вимогам Державного стандарту початкової загальної освіти.
2.2. Комунікативні завдання підручника для першого класу  розраховані на задоволення  в учнів, як користувачів мови,  їхніх потреб у даній конкретній навчальній ситуації. На відміну від дорослих користувачів іноземної мови та сфери спілкування (особиста, публічна, професійна та освітня), першокласники, зазвичай, спілкуються в особистій та освітній сферах. Підручник передбачає та надає можливість учням брати  участь в рольових іграх, вчити та розповідати вірші невеликого формату, повторювати лексику та тексти за вчителем або диктором. Наявність робочого зошита та прописів розвиває моторну пам'ять, каліграфію та формує навички письма.
2.3.2.4.Наявність та різноманітність завдань підручника в основному побудована за сталим алгоритмом, а саме: слухай і вказуй, слухай  і співай, вказуй і повторюй, вкажи і назви, обведи літеру, слово і назви, розіграй сценку, зроби і назви, намалюй і скажи тощо. Всі ці завдання – вправи формують первинні навички аудіювання, читання, говоріння та письма, а також спрямовані на розвиток логічного мислення, пізнавальної активності та  розвитку творчих здібностей учнів.
2.5. Методична цінність ілюстративного матеріалу та зображень має позитивне сприйняття підручника учнями. Образи людей, звірів, іграшок  зображені з урахуванням позитивного сприйняття світу існування дитини: посмішки, поваги, відчуття необхідності та батьківської любові до дитини, зосередженості на виконанні певних навчальних та ігрових дій, товариського спілкування, допомоги товаришам, турботи про домашніх тварин та бережне ставлення до речей.
                                           
3. Поліграфічне виконання

3.1 Кожна сторінка підручника гарно естетично оформлена. В основному на сторінках переважають теплі, заспокійливі кольори. Охайний одяг людей, ляльок, інтер’єр житла та офісних приміщень  спрямовані на розвиток естетичного смаку молодших учнів. Автор та укладники підручника передбачили дотримання гігієнічних та поліграфічних вимог (шрифт, формат, вага), що робить підручник англійської мови для першого класу приємним у користуванні та навчанні.

 4. Зауваження та пропозиції
           Автору підручника О. Карпюк забезпечити аудіовізуальний  супровід до підручника, розмістити в мережі Інтернет озвучені тексти та вправи з підручника.
         У зошитах до підручника  виділити  місце для виконання письмових завдань учнями, а саме:  побудови окремих речень,  невеликих за змістом творів,  для висловлення особистої думки учня та формування навичок мислення та письма іноземною мовою.


5. Висновки
        Підручник відповідає чинній програмі з англійської мови для першого класу. Розвиває навички аудіювання , читання, говоріння та письма.  Повне засвоєння навчального матеріалу при дотримання правильної методики викладання за підручником є надійною основою для засвоєння програми навчання наступного 2 класу.
Підручник О. Карпюк  сприяє та забезпечує вивчення програмового матеріалу відповідно до  теорії повного засвоєння .

Додатки та посилання.
1. Психологічні та практичні аспекти методики викладання англійської мови у першому класі. На допомогу вчителям та батькам.
http://happyschoollife01.blogspot.com/2016/12/blog-post.html
2.Технология Полного Усвоения
 http://happyschoollife01.blogspot.com/2013/11/blog-post.html
3. Всі підручники О.Карпюк.(1-11 класи). Теми, граматика.
http://easy-english.com.ua/english-lessons-topics-1-grade/
АУДІОДОДАТКИ ДЛЯ ВІЛЬНОГО ЗАВАНТАЖЕННЯ
https://www.libra-terra.com.ua/na-dopomohu-vchyteliu/audiododatky/

Комментариев нет:

Отправить комментарий