четверг, 14 мая 2020 г.


Звільнення і  переведення вчителів- пенсіонерів на строкові договори в Україні..
Контракт і переведення пенсіонерів.
Закон України "Про повну загальну середню освіту"
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20

Документ 463-IX, чинний, поточна редакція — Прийняття від 16.01.2020 Набрання чинності, відбулась 18.03.2020.
"До 1 липня 2020 року керівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти зобов’язані припинити безстрокові трудові договори з педагогічними працівниками таких закладів освіти, яким виплачується пенсія за віком, з одночасним укладенням з ними трудових договорів строком на один рік. У разі незгоди з продовженням трудових відносин на умовах строкового трудового договору педагогічні працівники, яким виплачується пенсія за віком, звільняються згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України. Після закінчення строку трудового договору з такими педагогічними працівниками можуть укладатися строкові трудові договори відповідно до абзацу третього частини другої статті 22 цього Закону;" 
Роз'яснення

Мністерство освіти і науки України рекомендує керівникам закладів загальної середньої освіти завчасно – до 30 квітня 2020 року – поінформувати всіх вчителів, які отримують пенсію за віком, про переведення їх на строкові договори, і з усіма, хто погодиться, укласти такі договори до 1 липня строком на один рік. 
Тому я сподіваюсь, що керівники шкіл поставляться з усією відповідальністю до організації зрозумілого та чесного процесу переведення вчителів-пенсіонерів на строкові договори”, – зазначає т.в.о. Міністра освіти і науки України Любомира Мандзій.

Важливо також зазначити, що у разі переведення на строкові договори розмір заробітної плати вчителів-пенсіонерів не може бути змінено, так як вони продовжуватимуть обіймати ті ж посади, виконувати той самий обсяг робіт і збережуть відповідну кваліфікаційну категорію. Зберігаються також щорічна відпустка та інші права вчителя. 
Новий Закон «Про повну загальну середню освіту» також ліквідує поширене в українському освітньому просторі явище «вічних директорів». Тепер керівник може перебувати на посаді не більш як два терміни по 6 років поспіль в одному закладі. Водночас до 1 липня 2020 року директорів шкіл, які перебувають на безстрокових трудових угодах, в обов’язковому порядку теж переведуть на строкові трудові угоди на 6 років (на 1 рік – для директорів, які отримують пенсію за віком) з можливістю брати участь у конкурсі.
Отже, Закон передбачає не «звільнення» педагогічних працівників, яким виплачується пенсія за віком, а визначає механізм їх переведення з безстрокових трудових договорів на строкові на один рік, після закінчення строку дії яких можуть укладатися нові договори строком від 1 до 3 років відповідно до абзацу третього частини другої статті 22 Закону (Закон не визначає кількість разів переукладення таких договорів).
Відповідно до Закону № 463 педпрацівників, яким виплачують пенсію за віком, слід перевести із безстрокових трудових договорів на строкові. Це вимога пункту 2 частини 3 розділу 10. Переведення відбувається за письмової згоди педагога. Закон №463 передбачає не «звільнення» педагогічних працівників, яким виплачується пенсія за віком, а визначає механізм їх переведення з безстрокових трудових договорів на строкові на один рік.
 Мон рекомендує повідомити працівника про його переведення на строковий трудовий договір не пізніше ніж за два місяці до дня видання наказу про його переведення. Граничний строк повідомлення – 30.04.2020.
Це означає, що переведення педагогічних працівників пенсійного віку з безстрокового на строковий трудовий договір має відбуватися без звільнення та подальшого прийому на роботу. За таких умов педагогічні працівники не втрачатимуть грошову допомогу на оздоровлення.
У разі переведення на строковий договір, розмір зарплати педпрацівника пенсійного віку не може бути змінено, оскільки він продовжує обіймати ту ж посаду, виконувати той самий обсяг робіт і зберігає відповідну кваліфікаційну категорію. Щорічна відпустката інші права зберігаються за вчителем.
Зважаючи на практику застосування трудового законодавства, рекомендуємо повідомити працівника про його переведення на строковий трудовий договір не пізніше ніж за два місяці до дня видання наказу про його переведення (але не пізніше 30 квітня).
Наказ про переведення видається керівником закладу освіти виключно на підставі згоди працівника на продовження трудових відносин на умовах строкового трудового договору.
Така «згода» має бути надана шляхом написання педагогічним працівником відповідної письмової заяви, або шляхом підписання ним письмового строкового трудового договору (у разі, якщо керівник закладу освіти запропонував підписання такого договору), або в будь-який інший зручний спосіб, погоджений між педагогічним працівником і керівником закладу освіти.
2. Відповідно до абзацу третього частини другої статті 22 Закону педагогічні працівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, працюють на основі трудових договорів, що укладаються строком від одного до трьох років. Це означає, що при досягненні педагогічним працівником пенсійного віку та отримання ним пенсії за віком керівник закладу освіти має перевести такого працівника з безстрокового трудового договору на строковий відповідно до зазначеної вище процедури.
Варто звернути увагу на те, що відповідно до статті 9 Кодексу законів про працю України умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними.
Також згідно з пунктом 5 Положення умови контракту, що погіршують становище працівника порівняно з чинним законодавством, угодами колективним договором, вважаються недійсними.
Додатково акцентуємо увагу на тому, що відповідно до підпункту 9 пункту 3 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «після набрання чинності цим Законом розмір заробітної плати педагогічних працівників не може зменшитися, якщо ці працівники продовжують обіймати відповідні посади, виконувати відповідні обов'язки та зберігають відповідну кваліфікаційну категорію».
Також відповідно до пункту 13 Положення у контракті може бути передбачено додаткові пільги, гарантії та компенсації, не встановлені чинним законодавством, за рахунок коштів роботодавця.
Згідно з пунктом 19 Положення контрактом може бути встановлено додаткові гарантії працівникові на випадок дострокового припинення контракту з незалежних від працівника причин.
Освіта. Середа, 29 квітня UA
https://osvita.ua/school/reform/72793/


МОН наголошує: директори шкіл мають забезпечити можливість учителям-пенсіонерам продовжити свою роботу на строкових договорах
https://mon.gov.ua/ua/news/mon-nagoloshuye-direktori-shkil-mayut-zabezpechiti-mozhlivist-uchitelyam-pensioneram-prodovzhiti-svoyu-robotu-na-strokovih-dogovorah

Комментариев нет:

Отправить комментарий